Skrivet av:
Jonas Eriksson

Jonas är ansvarig för region Malmö men även alla tester på Handymans.se. Privat äger han ett renoveringsobjekt i Limhamn som slukar all tid. Jonas har även studerat Industriell Ekonomi på Linnéuniversitetet i Växjö.

Vattenspridare

Vattenspridare är ett populärt verktyg för att bevattna en trädgård eller andra grönområden. De sprider vattnet jämnt utöver området och hålla gräsmattan och växterna friska. Vi ska nu titta noggrannare på 3 olika vattenspridare och ta fram den bästa vattenspridaren för dig!

Vilken vattenspridaren är bäst i test?

Enligt vårat test är Fiskars vattenspridare vattenbesparande vattenspridaren som är bäst i test. Den sparar runt 20 % av vattnet åt dig och kan därför vara mycket billig i drift gentemot de andra alternativen. Trots detta får du en mycket jämn bevattning och vattenspridaren har hög kvalitet.

Nedan kan du se hela listan med de bästa vattenspridarna:

 • Fiskars vattenspridare vattenbesparande: Vattenspridare bäst i test
 • Fiskars vattenspridare oscillerande: Bäst för stora områden
 • Garden Aquazoom L vattenspridare: Bästa alternativet för jämn bevattning

Fiskars vattenspridare vattenbesparande –

Bäst i Test

 • Vattenbesparande
 • Hög kvalitet
 • Jämn bevattning
 • Ingen nackdel

En perfekt vattenspridare som är vattenbesparande och passar därför utmärkt till dig som vill komma undan billigt. Själva vattenspridaren är av hög kvalitet och du får en mycket jämn spridning.

Med dessa unika teknik för att uppnå vattensparande så ansåg vi att den fungerade bra för större områden, detta då den klarade av att bevattna områdena billigt.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Fiskars vattenspridare oscillerande –

Bäst för stora grönområden

 • Täcker stora områden
 • Kopplingsventil (stänga av vattnet på spridaren)
 • Populär
 • Ingen nackdel

Fiskars vattenspridare oscillerande är en välfungerande vattenspridare som fungerat väl i vårat test. Fördelarna var att den hade en kopplingsventil som gjorde att du kunde stänga av vattnet på spridaren och slipper stänga av vattnet vid kranen. Vidare så täcker den stora områden och kan som max täcka 350 kvm.

Priset är också i linje med andra liknande vattenspridare.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Gardena Aquazoom L –

Bäst för jämn bevattning

 • Jämn bevattning
 • Prisvärd
 • Täcker stor yta
 • Något dyrare

En lite mer exklusiv vattenspridare av hög kvalitet som säkerställer att du får jämn bevattning. Detta är förmånligt då det gör att inga pölar bildas på gräsmattan. Trots detta är priset inte direkt högre än konkurrenterna med i vårat test.

Det går att justera hur stort område den ska bevattna från 28-350 kvm.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Köpguide

Först och främst behöver du ta reda på vilken slags vattenspridare du ska skaffa. Kika nedan för att hitta den som passar dig bäst:

Cirkelspridare

En cirkelspridare är en spridare med en roterande arm som sprider vattnet i en cirkel utöver gräsmattan. Detta passar dig som har en större öppen yta som en gräsmatta.

Impulsspridare

Impulsspridare använder en jetstråle för att sprida vatten i rätt riktning. Detta gör att vattnet kan färdas långt och passar därför för att bevattna mycket stora områden. Troligen är dock detta inget som passar dig om du inte har en ovanligt stor trädgård.

Oscillerande vattenspridare

Oscillerande vattenspridare har istället en roterande arm som sprider vattnet fram och tillbaka i en halvcirkel. Denna typ av vattenspridare passar dig som har mindre områden som planteringar du vill bevattna.

Mist vattenspridare

För växthus och annan inomhusodling så passar en mist vattenspridare utmärkt. Den sprider fina vattendroppar som en hinna över växterna och passar därför för känsliga planteringar.

Hitta den bästa vattenspridaren

När du hittat vilken slags vattenspridare som passar dig så återstår det att jämföra och hitta den bästa inom den typen. Kolla tipsen nedan för att se till att du väljer rätt alternativ!

 • Välj kvalitet: Välj inte de billigaste vattenspridarna då de tenderar att vara av låg kvalitet. Investera istället i en riktigt bra vattenspridare som kommer hålla länge.
 • Hur stor yta täcks: Se till att du väljer en lämplig vattenspridare som klarar av att bevattna såpass stort område som du har. Den kan även vara en fördel med en vattenspridare som har justerbar bevattning utefter hur stort området är.
 • Jämn bevattning är viktigt: Det är mycket viktigt att ditt grönområde får en jämn bevattning och det är vissa spridare bättre på. Detta är en annan anledning till att välja en bättre vattenspridare av hög kvalitet.
 • Kopplingsventil kan vara förmånligt: Skaffar du en spridare med en kopplingsventil kan du enkelt stänga av den på vattenspridaren. Då slipper du springa fram och tillbaka till kranen för att stänga av vattnet.
 • Vattenbesparande teknik: Genom att välja ett alternativ med vattenbesparande teknik kommer du spara in en del vatten, vilket är förmånligt för dig som bevattnar stora ytor.
 • Hur väl tål den klimatet: Planerar du att ha ute vattenspridaren även under vintern så kan det vara bra att den tål frost. Vidare finns det även de som tål UV-ljus, vilket gör att du slipper ta in och ut den varje gång.