Luftrenare

Bakterier, allergener, hår, smuts, damm och andra partiklar kan oftast flöda fritt i vår miljö och även leda till skadlig luftintag. Därför är en luftrenare en av de smartaste investering i såväl hem eller arbetsmiljön miljö som i ens egna hälsa. Genast upplever man en renare och klarare luft när man andas. Vi har därför gått den extra milen och jämfört olika luftrenare med dess olika funktioner för att hjälpa dig välja den bästa luftrenare för just dig.

Publicerad av Peter
Expert & faktagranskad av Albin Andersson
Luftrenare thumbnail

Luftrenare (testade)

1. Black+Decker BXAP60E

En luft renare från Black+Decker som är anpassad för utrymmen på upp till 20m² vilket gör att den passar perfekt för exempelvis sovrummet. Den har ett dubbelt filtersystem som visat garanterade resultat på 99.95% luftrening. Välj mellan 3 lufthastigheter + 1 tyst nattläge. Luftrenaren indikerar själv när det är dags för filterbyte.
1 818,75 SEK

2. Beurer LR210

En luftrenare från Beurer med 99.5% filtrering. Välj mellan 3 effektivåer varav ett nattläge för tyst drift. Denna apparat har även en display för all justering och kontroll samt en timer funktion. Filter räcker ungefär ett år och kan sedan enkelt bytas ut.
1 790,00 SEK

Luftrenare (alla testade)

  1. Black+Decker BXAP60E
  2. Beurer LR210

Testvinnare

Vinnaren i vårt test är Black+Decker BXAP60E från Office&Print. En luft renare från Black+Decker som är anpassad för utrymmen på upp till 20m² vilket gör att den passar perfekt för exempelvis sovrummet. Den har ett dubbelt filtersystem som visat garanterade resultat på 99.95% luftrening. Välj mellan 3 lufthastigheter + 1 tyst nattläge. Luftrenaren indikerar själv när det är dags för filterbyte.
1. Black+Decker BXAP60E1 818,75 SEK Köp nu
2. Beurer LR210 1 790,00 SEK Köp nu

Vilken är den bästa luftrenaren?

I vårt test är vinnaren Black+Decker BXAP60E. Det beror på att den har dubbla filtersystem med möjlighet att ställa in 3 lufthastigheter och ett extra nattläge. Till skillnad från andra indikerar den när det är dags byta filter.

Att tänka på när du köper luftrenare

En luftrenare är en komplex produkt och det är alla gånger inte helt enkelt att välja rätt.

Filter

Antalet filtersystem bidrar till hur mycket renare luften blir. Det varierar mellan 1 till 3 filtersystem.

Lufthastigheter

Hastigheten som luften cirkulerar i rummet är viktigt. Högre hastighet ger bättre cirkulation men det kan vara bra kunna reglera för natten.

Storlek på filter

Storleken på filter påverkar hur ofta det behöver bytas. Större filter och du behöver byta allt mer sällan.

 

Hur vi valde den bästa luftrenaren

Problem med hosta och slemmiga luftvägar kan vara irriterande och vi känner det är viktigt hjälpa dig köpa en bra luftrenare. Vi har därför tittat på en rad viktiga faktorer som är filtreringsgrad, funktionalitet och prisvärdhet.

Filtreringsgrad

Filtrering anges i procent och motsvarar hur mycket renare luften blir. De allra bästa luftrenarna, t.ex. Black+Decker, ger 99,5% filtrering medens andra modeller är nere på 95%. Vi har därför kontrollerat vad respektive modell har i filtrering och jämfört.

Funktionalitet

En luftrenare kan ha hundratals funktioner och vi har valt att jämföra de viktigaste. Viktiga funktioner är hastigheten, indikation vid filterbyte, timer och nattläge. Vi har valt att kontrollera alla dessa fyra punkter.

Prisvärdhet

Prisvärdhet är den sista men nog absolut viktigaste punkten för luftrenare. Hur mycket får du betala för att ha den bästa filtreringsgraden och hur mycket får du betala för att ha alla 10 funktioner. Behövs alla? Ja, den avvägningen gör vi i testet.

Vad är en luftrenare?

En luftrenare är en apparat som renar luften. Det kan vara skadliga partiklar som damm, pollen, rök och päls. Genom att ha en luftrenare plockas dessa bort och andas helt enkelt en mycket renare luft i vardagen. Produkten har blivit populärare de senaste åren då föroreningen ökar och vi spenderar mer tid inomhus.

Behöver alla en luftrenare?

Nej, inte alla! Men du som förespråkar en hälsosammare innemiljö och uppskattar de goda hälsoeffekten kan det vara bra. Du som har direkt problem med luftvägarna kan det vara en smart väg att gå för att få bukt med dina problem.

Hur du väljer den bästa luftrenaren

För att välja den luftrenare som passar dig bäst finns det en rad saker att tänka på.

Ska den vara igång på natten?

Om du planerar att ha din luftrenare igång på natten kan det vara smart att köpa en premium-modell som erbjuder ett bra nattläge. Du kommer då enklare kunna sova och på sikt inte störas av surret (det då lilla) i bakgrunden.

Hur viktig är reningsgraden för dig?

Är du en person som önskar det absolut bästa av alla prylar du köper ska man välja de som har en filtreringsgrad över 99%. Nöjer du dig med normalt bra resultat och givetvis mycket renare luft kan det vara prisvärt välja modeller som droppar ner till ungefär 95%.