Skrivet av:
Jonas Eriksson

Jonas är ansvarig för region Malmö men även alla tester på Handymans.se. Privat äger han ett renoveringsobjekt i Limhamn som slukar all tid. Jonas har även studerat Industriell Ekonomi på Linnéuniversitetet i Växjö.

🕑 3 minuter läsning

Klyvsåg

Klyvsågen är ett verktyg som används för att klyva virke av olika sorter och det kallas även får bordssåg. Det kan vara ett lämpligt verktyg för dig som arbetar med trä i jobbet eller har det som hobby. För att du ska hitta rätt så har vi testat 3 olika klyvsågar och tagit fram den bästa klyvsågen.

Vilken är den bästa klyvsågen?

Den bästa klyvsågen från vårt test är Makita 2704N Klyvsåg. Anledningen är att den är kraftfull, har en stor klingdiameter och har allt en klyvsåg ska ha. Detta gör den lämpligt till inte endast hobbysnickare men även för dig som arbetar med snickeri.

I listan nedan har vi samlat samtliga av de bästa klyvsågarna:

 • Makita 2704N Klyvsåg: Klyvsåg bäst i test
 • Hikoki C1ORJ Klyvsåg: Billigaste klyvsågen
 • Bordssåg Dewalt DCS7485N-XJ Flexvolt 54V: Bästa omdömena

Makita 2704N Klyvsåg –

Klyvsåg bäst i test

 • Hög effekt
 • 5200 varvtal
 • Stor klingdiameter
 • Något högt pris

Makita 2704N är en kraftfull klyvsåg med en effekt på 1650 Watt och den har även 5200 varvtal rpm. Den passar perfekt för dig som klyver större virke då den har en mycket stor klingdiameter på 260 mm.

Vi tycker att den var lättanvänd för att vara en klyvsåg och fungerade riktigt bra. Den enda nackdelen är att priset är något högt, vilket dock förklaras med den höga prestandan. På grund av priset passar den bäst till dig som planerar att använda klyvsågen frekvent.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Hikoki C1ORJ Klyvsåg –

Billigast

 • Billigast
 • Kraftfull
 • 4500 varvtal per minut
 • Ingen större nackdel

Hikoki Power Tools C1ORJ 1500w 254 mm är en billigare klyvsåg som också är riktigt bra och hamnar tvåa i vårat test. Den är som sagt lite billigare och därmed även lite mindre och mer lätt att använda. Samtidigt har den dock en effekt på 1500 Watt och 4500 varvtal per minut.

Utifrån testet anser vi att denna passar bäst för hobbysnickare som inte behöver det bästa av det bästa.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Bordssåg Dewalt DCS7485N XR Flexvolt 54V –

Bästa omdömen

 • Enkel att bära (lätt)
 • Relativt billig
 • Bra omdömen
 • Låg effekt

En omtyckt batteridriven bordssåg med effekt på 230 Watt och 5800 varvtal per minut. Fördelen med denna är att den har mycket goda omdömen av kunder. Den är även lätt att bära runt då den väger runt hälften så mycket som de andra klyvsågarna i vårt test.

Förvånande var att bordssågen var ovanligt tyst och smidig att använda. Men jämfört med till exempel Makita 2704N så märks en stor skillnad i kraftfullhet. Är du en hobbysnickare räcker dock denna kraft till det allra mesta.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Fördelar med en klyvsåg

Fördelarna med att skaffa en klyvsåg som en hobbysnickare eller någon som jobbar som snickare är många.

Effektiv

Klyv trä enkelt och smidigt till den önskade storleken och formen du vill ha. Detta effektiviserar ditt arbete och därför kan det anses som en investering som kan tjänas tillbaka på sikt.

Noggrannhet

Det ger dig en hög precision och låter dig klyva trä exakt som du önskar, vilket uppskattas vid snickeri där måtten behöver vara exakta.

Mångsidighet

En klyvsåg är mycket mångsidig och kan användas till alla möjliga olika snickeriprojekt. Oavsett om du behöver klyva stora eller små bitar trä så fungerar det utmärkt.

Hur hittar man den bästa klyvsågen?

För att se till att du väljer det bästa alternativet finns det vissa saker att hålla koll på, kika vår lista med dessa nedan.

 • Välj rätt typ: Se till att du väljer en lämplig klyvsåg som passar när det kommer till storlek och prestanda. Till exempel behöver inte en hobbysnickare välja den allra bästa.
 • Effekt och varvtal: För att den ska fungera så kraftfull som möjligt så krävs det en del effekt och varvtal. Beroende på hur stora trä bitar du planerar att klyva så varierar kapaciteten som krävs.
 • Klyvdiameter: Beroende på hur stora träbitar du planerar att klyva så kan det komma att krävas en extra stor klyvdiameter.
 • Användarvänlighet: En stor fördel är att klyvsågen är användarvänlig och enkel att lära känna och flytta runt. Speciellt viktigt är detta för dig som inte är så erfaren inom området och kan ha svårt att hantera verktyget.
 • Pris: Det är också viktigt att du väljer en klyvsåg som passar din budget. Ett tips kan dock vara att satsa på en klyvsåg av hög kvalitet, även om den är lite dyrare då den troligen kommer hålla betydligt längre.
 • Omdömen: Vad tidigare kunder har sagt om produkten säger en hel del och kan vara ett bra tecken på hur den fungerar. Vidare kan det vara bra att kolla in omdömen från experter som har testat produkten.

Glöm inte säkerheten

Glöm inte bort säkerheten när du använder din nya klyvsåg sedan. Det är viktigt att du använder verktyget enligt anvisningarna och har på dig lämplig skyddsutrustning. Skyddsutrustningen som rekommenderas för dessa verktyg brukar vara skyddsglasögon och hörselskydd. Vidare kan det vara bra att du läser igenom bruksanvisningen noggrant så att du har koll på hur den ska användas.