Färgspruta
Skrivet av:
Jonas Eriksson

Jonas är ansvarig för region Malmö men även alla tester på Handymans.se. Privat äger han ett renoveringsobjekt i Limhamn som slukar all tid. Jonas har även studerat Industriell Ekonomi på Linnéuniversitetet i Växjö.

Färgspruta – Kompett guide till den bästa färgsprutan 2024

Om du går i tankarna att måla om ett rum eller till och med ett helt hus förstår vi att tanken av en färgspruta lockar. En färgspruta är både effektiv och smidig att använda samtidigt som den ger ett jämnt och fint resultat. Jobbet går snabbare att få gjort och svåra ställen blir lättare att komma åt. Vi förstår också att letandet efter den rätta färgsprutan kan kännas jobbig. Därför har vi samlat ihop de bästa färgsprutorna (bäst-i-test) nedan tillsammans med en köpguide.

Färgsprutor (bäst i test)


Black & Decker HVLP200 –

Testvinnare

 • Justerbara munstycken
 • 1200 ml färgbehållare
 • Slanglängd: 3m
 • Måste kopplas till eluttag

Söker du en färgspruta som är enkel att använda och rengöra, så är denna från Black & Decker ett utmärkt val. Färgbehållaren är placerad på sidan och är lätt att hantera och fylla på. Sprutan är utformad för att göra det snabbt och effektivt att arbeta. En perfekt val för hobby-målaren som vill uppnå en känsla av professionalism och precision!

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Bosch PFS 5000 E –

Bästa premium

 • 3 munstycken medföljer
 • (2 st) 1 liter färgbehållare
 • Enkel rengöring
 • Liten färgbehållare vid fasadmålning

I premium-kategorin vinner Bosch PFS 5000 E färgspruta som kan klarar alla typer av färg och har en 4 meter lång sladd. Den ger en jämn finish och är lätt att hantera.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


METABO FSP 600 –

Bästa budget

 • Liten & smidig
 • Passar mindre ytor
 • Enkel användning
 • Passar ej större ytor

METABO erbjuder en mycket prisvärd färgspruta som är liten, handhållen och endast väger 0,6 kg. Tack var det sin mängd reglering så säkerställs alltid en jämn färgsprutning.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Vilken färgspruta är bäst i test?

 1. Black & Decker HVLP200 – Bäst i test
 2. Bosch PFS 5000 E – Bästa premium
 3. METABO FSP 600 – Bästa budget

Vad är en färgspruta?

En färgspruta är ett verktyg och maskin som används för att måla ett flertal olika ytor. Den kan användas för att måla bland annat väggar, fasad, staket, möbler, tak och dörrar. Genom att färgsprutan atomiserar färgen och den därmed sönderfördelas, kommer färgen ut som en dimma ur maskinen.

Så använder du en färgspruta

Att använda en färgspruta är enkelt om du vet hur man gör och förbereder ytan du ska måla bra. Börja med att rengöra ytan som du ska måla och maskera de ytor du inte vill att det ska komma färg på. Välj sedan ett passande munstycke och tryck. Innan du målar på den önskade ytan bör du se till att testmåla med färgsprutan så att du kan säkerställa att den fungerar som den ska och att du valt rätt munstycke och tryck. När du sedan är klar bör du rengöra färgsprutan enligt medföljande anvisningar. Detta gör att färgsprutan håller längre och är redo att användas direkt nästa gång utan problem.

Färgspruta köpguide

I en djungel av färgsprutor kan det vara svårt att veta vilken som passar just dig och dina behov. Därför har vi samlat ihop en köpguide där vi beskriver vanliga egenskaper som färgsprutor har och vad som skiljer de åt.

Färgbehållarens storlek

De vanligaste färgsprut-modellerna har en färgbehållare med en volymkapacitet på 0,8 till 1,2 liter. Hur mycket färg du önskar att din färgspruta har kan du basera på vad du önskar göra med den. Om du exempelvis vill måla en hel fasad krävs mer färg än om du endast vill måla en vägg i ett rum, utefter ditt behov kan du välja en färgspruta med passande volym på färgbehållaren. För smidighetens skull bör du även säkerställa att färgbehållaren är lätt att ta av och på färgsprutan, på så sätt slipper du mycket spill och frustration.

Vilken färg till färgspruta

De flesta färger och färgtyper som går att köpa går också att använda i en färgspruta. Med det sagt finns det undantag och därför rekommenderar vi alltid att kika på färgens bruksbeskrivning om den går att använda med din färgspruta.

Reglera tryck

För att kunna anpassa resultatet av din målning rekommenderar det att du reglerar trycket. Oftast finns det knappar som du kan reglera trycket med och då kan du även ställa in hur fint eller grovt du önskar att trycket i färgsprutan ska vara. Mer tryck innebär mer finfördelad färg och används speciellt i trånga utrymmen som är svåra att komma åt.