Skrivet av:
Jonas Eriksson

Jonas är ansvarig för region Malmö men även alla tester på Handymans.se. Privat äger han ett renoveringsobjekt i Limhamn som slukar all tid. Jonas har även studerat Industriell Ekonomi på Linnéuniversitetet i Växjö.

Elgräsklippare

En elgräsklippare kan vara en bra apparat att ha för att se till att gräsen inte blir för långt. Att den är eldriven gör att det blir mycket enkelt att klippa gräset men innebär också att det blir mer miljö och kostnadsvänligt. Med tanke på alla dessa fördelar så är elgräsklippare en klok och gynnsam investering för dig med hus. Vi ska nu ta reda på vilken elgräsklippare som är bäst i test 2023.


Bosch AdvancedRotak 750 –

Bäst i test

 • Kraftfull
 • Tyst
 • Samlar även ihop löv och strimlar
 • Ingen nackdel

En komplett gräsklippare driven på el som vi anser vara den bästa elgräsklipparen 2023. Anledningen är att den fungerar felfritt, är relativt tyst och inte endast klipper gräset utan hjälper även röja undan löv. Du kan nämligen samla in och strimla ner löv i behållaren för gräs.

Den är också mycket kraftfull och har en motoreffekt på 1700 W.

Omdömena från tidigare kunder som äger gräsklippare är även riktigt bra vilket är ett bra tecken.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


WOLF-Garten A 400E –

Prisvärd

 • Billig
 • Kraftfull
 • Samlar upp gräset
 • Ingen nackdel

Är du ute efter en prisvärd elgräsklippare som underlättar trädgårdsarbetet är Wolf Garten A 400 E ett bra alternativ. Den har en motoreffekt på 1800 Watt och klipphöjd mellan 2,5 – 7,5 cm. Medan du klipper gräset samlas det även in i den rymliga behållaren.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Gardena PowerMax 1100/32 –

Billigast

 • Billigast
 • Lättanvänd
 • Bra omdömen
 • Inte så hög motoreffekt

En billig elgräsklippare är Gardena PowerMax 1100/32. På grund av detta har den en något lägre motoreffekt än de andra elgräsklipparna (1100 Watt). Trots detta tycker vi dock att den presterar väl och är tillräckligt bra för del allra flesta. Vill du ha det bästa av det bästa är det dock inte denna du söker efter.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Vilken elgräsklippare är bäst i test 2023?

Elgräsklippare bäst i test 2023 är Bosch AdvancedRotak 750. Anledningen är att den är mycket kraftfull men samtidigt tystlåten. Vi upplevde även att den var enkel att använda och motoreffekten på 1700 Watt gjorde att den presterade utmärkt.

Här kan du se listan med alla de bästa elgräsklipparna 2023:

 • Elgräsklippare bäst i test: Bosch AdvancedRotak 750
 • Bästa prisvärda elgräsklipparen: WOLF Garten A 400 E
 • Billigaste elgräsklipparen: Gardena PowerMax 1100/32

Köpguide

Hur jämför man elgräsklippare?

För att hitta den bästa elgräsklipparen för just dig gäller det att jämföra olika alternativ utifrån olika aspekter. Vi har tagit fram de viktigaste egenskaperna hos en elgräsklippare enligt oss nedan:

Motoreffekt

Hur hög motoreffekt klipparen har avgör hur enkelt den klipper gräset. Det kan även vara bra med en hög motoreffekt om du har en gräsmatta med andra växter som den behöver klara av och för att säkerställa ett gott arbete vid lite tuffare motstånd i gräset. Allt över 1000W får jobbet gjort men vill man satsa på en kraftigare så rekommenderas en effekt på minst 1500W.

Klippbredd

I överlag så är det bra med en klippare som har en generös bredd då det betyder att du får en större arbetsyta och därmed får klippningen att ske mer effektivt. Men det är viktigt att beakta ens egna behov när man ska utgå ifrån klippbredden. Har du exempelvis mycket buskar, träd och liknande hinder på din gräsmatta så kan det vara mer effektivt med en relativt mindre klippbredd för att komma åt gräset mer effektivt. Utgå gärna från tabellen nedan med ungefära variabler för att föra en bättre bedömning.

Mindre gräsmattorKlippbredd:30-40cm
Medelstora gräsmattor Klippbredd:40-48cm
Mycket stora gräsmattorKlippbredd:48cm +
Detta är ett ungefär för att ge dig en bättre bild om vilken klippbredd att satsa på.

Vikt

En tung elgräsklippare kan vara svår att både hantera när du ska klippa gräset. Dessutom lär du behöva bevara din klippare någonstans och då är det även viktigt att ha vikten i åtanke eftersom du ska ställa in och ta ut den varje gång du klipper. Det är därför en stor fördel med en smidig och lättviktig klippare.

Pris

Elgräsklipparna skiljer sig mycket i pris beroende på märke och hur mycket motoreffekt den har. Faktorer som hur mycket effekt (Watt) du får för summan är värt att räkna in. Vi rekommenderar att du inte tar den billigaste då den ofta inte är den bästa. Istället kan det vara förmånligt att prioritera kvalitet och ett välkänt varumärke trots att de är dyrare. De kommer troligen hålla betydligt längre vilket gör att du sparar pengar på längre sikt.

Vilka fördelar finns?

Så vilka fördelar har en elgräsklippare kontra en driven på bensin eller diesel? Detta går vi igenom i listan nedan:

 • Miljövänlig – Ett miljövänligt alternativ som inte släpper ut någon koldioxid.
 • Tyst – Tillskillnad från bensin eller diesel drivna gräsklippare så är dessa mycket tysta. Självklart skiljer ljudnivån en del mellan olika modeller men generellt sett är de mycket tystlåtna.
 • Enkelt underhåll – På grund av att de inte har en förbränningsmotor så kräver de mycket lite underhåll. De är även billiga i drift då de kräver mycket lite el.
 • Enkla att starta – Starta genom ett knapptryck istället för att behöva dra igång den med en startlina.
 • Lägre vikt – Väger ofta mycket mindre, vilket gör de enkla att hantera och ta fram samt ställa tillbaka i förvar.